Антропологът Андрю Нелсън от университета на Западен Онтарио установи как може

...
Антропологът Андрю Нелсън от университета на Западен Онтарио установи как може
Коментари Харесай

Вече е ясно как е изглеждал Тутанкамон

Антропологът Андрю Нелсън от университета на Западен Онтарио откри по какъв начин може да е изглеждал фараонът Тутанкамон и сътвори черепна реорганизация, заяви Phys.org.

Египетските управляващи са разрешили на експерта да изследва мумията. Известно е, че през 1323 година прочие н.е. тялото на фараона е било деликатно мумифицирано - мозъкът е бил изваден и вместо него е налята смола, а бузите са  покрити с линии насмолен лен. По този метод балсаматорите са се стремили да основат по-естествена форма на лицето на мумията. Но това доста затруднява работата на Нелсън. 

Специалисти изследват главата на мумията с компютърна томография, вършат 3D модел на черепа на Тутанкамон със профилиран програмен продукт и го отпечатват с 3D принтер.  След това ръководеният от Нелсън екип прибавя пластове мускули. Първо е направено лице без никакво изражение. Въз основа на него е направен по-артистичен вид. Пресъздадена е даже бойната корона на фараона - кепреш,със змията. Нейните изображения постоянно могат да се видят в древноегипетското изкуство.

" Мисля, че това е доста по-реалистично от всичко, което сме виждали в предишното ", отбелязва Нелсън.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР